Hoe om te gaan met flikkerende lichten
Hoe om te gaan met flikkerende lichten<

Hoe om te gaan met flikkerende lichten

Heb je iets aangepast binnen je verlichting en een lamp is gaan flikkeren? Dat kan vervelend zijn maar hier leggen we je uit wat de oorzaken kunnen zijn van een flikkerende lamp en hoe dit is op te lossen.

  • Connectieproblemen

Als je een slechte verbinding hebt in de armatuur of in de lichtknop kan dit een reden zijn van het geflikker van je lamp. Dit weet je zeker als je lamp alleen knippert als je de lamp aan doet. Dit valt op te lossen door al de bedrading van de lamp even te door te lopen of alles wel goed aangesloten is en goed contact met in de armatuur. Mochten hier geen problemen zijn dan is het slim om even alle bedrading te controleren. Wij adviseren wel om hiervoor een elektricien voor in te huren.

  • Verkeerde transformator

Flikkeren je lampen als ze vol aan staan of zijn ze niet verbonden met een dimmer? Dan zou  voor led lampen, dan kan dit zeker het probleem zijn aangezien led lampen niet goed werken op halogeen transformatoren. Halogeen transformatoren werken namelijk alleen op lampen met een hogere wattage. Aangezien led lampen meestal lagere wattages hebben werken ze dus niet goed op een halogeen transformator. Dit kan opgelost worden door een led lamp te kopen met een hogere wattage of de transformator te vervangen met een led transformator. Zorg er wel altijd voor dat je lamp een hogere wattage heeft dan het minimale om zeker te weten dat je lamp niet gaat knipperen.

  • Verkeerde dimmer

Als je LED-lampen flikkeren tijdens het dimmen, kan het zijn dat je dimmer niet geschikt is voor LED-verlichting. Dimbare LED-lampen werken bijvoorbeeld niet altijd goed met dimmers die oorspronkelijk bedoeld waren voor oude halogeenverlichting. Dit komt doordat de meeste dimmers zijn ontworpen voor lampen met een hogere elektrische belasting, zoals traditionele halogeen- en gloeilampen. Bovendien kan een LED-lamp gaan knipperen als deze is aangesloten op een dimmer met een zeer laag vermogen. Je kunt deze problemen oplossen door je oude halogeendimmer te vervangen door een dimmer die specifiek geschikt is voor LED-lampen, of door te kiezen voor een LED-dimmer met een hoger vermogen. Zorg er ook voor dat je controleert of je LED-lampen daadwerkelijk dimbaar zijn en vervang ze indien nodig.

  • Stroomvoorziening fluctuaties

Knipperende LED-lampen kunnen ook veroorzaakt worden door schommelingen in het elektriciteitsnetwerk. Als er meerdere apparaten, zoals een waterkoker of wasmachine, op dezelfde groep zijn aangesloten als de verlichting, kan de stroomvraag van deze apparaten ervoor zorgen dat je verlichting instabiel wordt. Daarnaast kan een lek in het elektriciteitsnetwerk ervoor zorgen dat er steeds een beetje stroom verloren gaat, wat resulteert in flikkerende lampen. Dit kan te wijten zijn aan slechte isolatie van de bedrading. Als je geen andere oorzaak kunt vinden voor de knipperende verlichting, is het raadzaam om de bedrading en de verdeling van de groepen te controleren of te laten controleren. Ook kan het installeren van een stabilisator een mogelijke oplossing zijn.

  • Kapotte driver

Wanneer je LED-lamp plotseling begint te flikkeren nadat deze eerder goed functioneerde, kan de oorzaak een defecte driver zijn. Oververhitting van de LED-verlichting kan dit probleem veroorzaken. Hoewel het soms mogelijk is om de kapotte driver te vervangen, is het meestal eenvoudiger om de hele lamp te vervangen, aangezien de driver vaak in de LED-lamp is geïntegreerd.

  • Deel dit bericht:

Andere blogberichten