Dimproblemen met ledverlichting? 3x waarom en tips om het op te lossen
Dimproblemen met ledverlichting? 3x waarom en tips om het op te lossen<

Dimproblemen met ledverlichting? 3x waarom en tips om het op te lossen

Soms krijgen we vragen van klanten die dimproblemen hebben met het aansluiten van hun gekochte dimmers. In deze blog worden de drie meest gestelde vragen over dimproblemen met ledverlichting eenvoudig uitgelegd. De meest voorkomende problemen zijn dat de lampen niet dimbaar zijn of dat de dimmer niet geschikt is voor ledverlichting.

Waarom zoemt/ bromt mijn dimmer?

Dimproblemen met ledverlichting kan verschillende oorzaken hebben.
In het verleden waren er alleen gloei- en halogeenlampen, deze waren vrij simpel te dimmen. Voor het dimmen van gloei- en halogeenlampen worden ‘R,L’ (fase-aansnijding) dimmers gebruikt. Deze techniek kan voor een zoemend effect zorgen omdat er een magnetisch veld wordt opgewekt in de spoel. Hierdoor gaan de fysieke componenten bewegen, waardoor een bepaalde frequentie ontstaat. Dit zoemende of brommende geluid is dus normaal bij dit type dimmers.
Sinds de opkomst van led is er een nieuwe dimtechniek. Voor het dimmen van led lampen worden ‘R,C’ (fase-afsnijding) dimmers gebruikt. ‘R,C’ dimmers zijn de beste optie voor het dimmen van ledverlichting. Bij het overstappen naar ledlampen wordt er soms vergeten dat er ook een ander soort dimmer nodig is. Het dimmen van ledlampen met een ‘R’ of ‘R,L’ dimmer die geschikt is voor gloei- en halogeenlampen kan een zoemend geluid veroorzaken in de dimmer en/of lamp. Deze situatie is slecht voor zowel de levensduur de lamp als van de dimmer.
Het kan ook zijn dat u een ‘R,L,C’ dimmer heeft,  deze dimmer is geschikt voor led-, gloei- en halogeenlampen. Bij sommige dimmers kunt u dan handmatig de juiste minimale en maximale dimstand afstellen.

Waarom knippert mijn dimmer?

Dimproblemen met ledverlichting kan verschillende oorzaken hebben. Loop even de volgende stappen door.
1) Controleer allereerst of de lampen die u gebruikt dimbaar zijn.
Dit is te herkennen aan de plaatjes op afbeelding 1.

Afbeelding 1 dimproblemen met ledverlichting : wel of niet dimbaar

2) Controleer of u de juiste dimmer heeft, ledlampen vereisen veelal ‘R,C’ (fase afsnijding) dimmers om goed te functioneren. Zorg dus dat zowel de dimmer als ledlamp geschikt is voor ‘R,C’.
3) Controleer of het totaal aangesloten vermogen of terwijl het totale wattage, binnen het vermogensbereik van de dimmer valt. Voor optimale prestaties belast u de dimmer tot 80% van zijn maximale vermogen.
4) Mocht uw dimmer een minimale en maximale dimbereik instelling als functie hebben, gebruik die functie dan om het instabiele lichtbeeld of u het knipperen weg te nemen.
5) Knippert de lamp nog steeds? Dan kunt u onze dimstabilisator gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de dimmer beter zijn werk kan doen en haalt de instabiliteit weg.

Waarom dimt mijn dimmer niet?

Dimproblemen met ledverlichting. Let op: We gaan er hiervan uit dat de lamp wél brandt.
1) De oorzaak hiervan kan zijn dat er niet-dimbare ledlampen zijn aangesloten. Zie afbeelding 1.
2) Een andere oorzaak wat ook voorkomt is dat de minimale en maximale dimstand niet goed is ingesteld. Het kan zijn dat de dimmer automatisch is ingesteld op een bepaald niveau. Controleer de handleiding voor het resetten en/of afstellen van de instellingen van de dimmer.
3) Controleer of de dimmer volgens de handleiding is aangesloten.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen, we helpen u graag


  • Deel dit berichtt:

Andere blogberichten