Welke led lamp heb ik nodig?
Welke led lamp heb ik nodig?<

Welke led lamp heb ik nodig?

Een leuk nieuw lampje gekocht voor op je nachtkastje of is laatst de lamp boven de eettafel gesprongen? Je gaat naar de winkel om ‘even’ een nieuwe lamp te kopen. Je staat voor het schap met lampen en ziet misschien door de bomen het bos niet meer, “welke led lamp heb ik nodig?” Tegenwoordig zijn er zoveel lampen op de markt, welke is nou geschikt voor jouw situatie? Met deze blog willen we je graag wegwijs maken in het zeer brede en gevarieerde aanbod van ledlampen die er tegenwoordig op de markt zijn.

Een van de redenen waarom men led lampen koopt is omdat ze erom bekend staan dat ze energiezuinig en duurzaam zijn; een groene keuze dus. Daarentegen hebben sommige mensen nog een verkeerd beeld van ledverlichting, “Het is zo ongezellig, zo fel”. Toen ledverlichting net op de markt kwam had het inderdaad vaak een lichtkleur met een koele felle toon. Vandaag de dag is dit niet meer zo, er is veel keuze wat betreft de licht kleur van de lamp. Tegenwoordig zijn ledlampen dus niet meer koud en kil. Daarnaast zijn ze prachtig dimbaar met de juiste (Tradim) dimmer! Voorheen kwam het vaak voor dat lampen bij het dimmen dezelfde lichtkleur hielden, hierbij dimde je alleen de lichtintensiteit. Tegenwoordig zijn er nieuwe technologieën waarbij je prachtig een lamp van koud naar warm licht kunt dimmen, oftewel “dim-to-warm”. Denk hierbij aan het effect dat halogeenspots hebben, dit licht wordt namelijk ook ‘warmer’ bij het dimmen.

Kelvin

Toen ledverlichting net op de markt kwam had het standaard zo’n 4000 Kelvin. Tegenwoordig is dit niet meer zo, er is veel keuze wat betreft het aantal Kelvin in de lamp. Keuze in het aantal Kelvin? Even een korte uitleg. Welke kleur licht een lichtbron uitstraalt wordt aangegeven in kleurtemperatuur, dit wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Verlichting is tegenwoordig verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog maar de meest verkochte lampen hebben een witte lichtkleur. Binnen deze witte lichtkleur heb je verschillende tinten wit, dit kan variëren van warm wit licht tot helder fel daglicht.

  • Hoe warmer (roder) de kleur van het licht, hoe lager het aantal Kelvin.
  • Hoe koeler (blauwer) de kleur van het licht, hoe hoger het aantal Kelvin.

Afhankelijk van de situatie kies je de juiste kleurtemperatuur. Denk bijvoorbeeld aan een gezellig restaurant met sfeerverlichting, hier zal je eerder kiezen voor een lamp met minder Kelvin. Voor een kantoorpand daarentegen zal je juist weer kiezen voor een lamp met een hoger aantal Kelvin.

Afbeelding 1 welke led lamp heb ik nodig: verschil in kleur per aantal Kelvin (K).

Dim-to-warm lampen

Dim-to-warm lampen zijn qua kleurtemperatuur flexibel in te stellen door middel van een Tradim dimmer en zijn daardoor vaak een goede keuze! Het is hierbij belangrijk om de perfecte match tussen lamp en dimmer te kiezen. De dim-to-warm lampen kunnen namelijk op elke activiteit worden afgestemd. Bij een kantoorpand of in een keuken (verlichting om in te werken) wordt vaak 3000 Kelvin aangehouden. Dit is het aantal Kelvin dat een “dim-to-warm” lamp maximaal schijnt. Wanneer deze lamp wordt gedimd met bijvoorbeeld een Tradim dimmer, dan neemt het aantal Kelvin af met maximaal 1000K. Een lamp met 2000 Kelvin geeft een sfeervol warm-wit licht, zoals de kleur van een gloeilamp. Met slechts een draai aan de knop van de Tradim dimmer regel je de juiste sfeer die je in de ruimte wilt hebben. In afbeelding 1 hierboven zie je duidelijk het verschil in kleur per aantal Kelvin. Voor hulp tussen de perfecte match tussen lamp en Tradim dimmer kun je altijd even contact opnemen.

Welke led lamp heb ik nodig?

Kijk goed welke verlichting er in een ruimte het beste past en wat voor verlichting er al hangt. Alle onderstaande kleuren Kelvin zijn verkrijgbaar in:

  • De normale ledlamp met een E27 of E14 schroeffitting.
  • Maar ook als accentverlichting, bijvoorbeeld inbouwspots om vanuit het plafond bepaalde delen in een kamer te verlichten. Denk hierbij aan: (dimbare) GU5.3 ledspots of GU10 led.
  • Moet er een grote ruimte verlicht worden? Dan heb je meer aan led-panelen, TL verlichting of andere led armaturen
Afbeelding 2 welke led lamp heb ik nodig: warm tot koud licht per aantal Kelvin (K).

Hoeveelheid Kelvin heb je nodig?

  • Extra warm wit licht (1700 – 2700 Kelvin)

Ben je op zoek naar een gezellige warme sfeermaker voor bijvoorbeeld thuis in de woonkamer of de slaapkamer? Ga dan voor verlichting met minder Kelvin en kies voor een extra warme witte kleurtempratuur.

  • Warm wit licht (3000 Kelvin)

Het assortiment in 3000 Kelvin is ontzettend uitgebreid. Warm wit licht is een hele toegankelijk veilige keuze. Voorbeelden van toepassingen zijn : wachtkamers, balies, in de gang of het trappenhuis maar denk ook aan het donkere padje naar de schuur in de achtertuin.

  • Koel wit licht (4000 Kelvin)

Wil je een wat neutralere uitstraling dan is koel wit licht geschikter. Verlichting van 4000 Kelvin houdt mensen scherp. Het is niet voor niets dat deze kleur vaak gebruikt wordt op kantoren en scholen. Al wordt er gezegd dat bij een meer warmer tint verlichting juist de creativiteit wordt geprikkeld.  

  • Daglicht (6500 Kelvin)

Verlichting met 6500 Kelvin is echt te vergelijken met daglicht. Dit type verlichting wordt voornamelijk gebruikt in bepaalde situaties, denk aan operatiekamers in ziekenhuizen, de lamp boven de stoel van de tandarts, werkplaatsen of laboratoriums.

Lumen

De laatste tip. Kijk naast het aantal Kelvin ook naar de hoeveelheid lumen (lm) dat een lamp heeft. Het aantal lumen geeft aan hoe fel het licht van een lamp is: de lichtstroom. De efficiency wordt uitgedrukt in lumen/watt (lm/W), dus hoeveel lumen 1 Watt vermogen oplevert. Het aantal lumen is erg belangrijk om de energie-efficiëntie van een lamp te bepalen. Bij ledverlichting is het normaal dat de lumen waarde hoog is omdat deze verlichting minder energie verbruikt dan bijvoorbeeld halogeenverlichting om dezelfde hoeveelheid lumen op te kunnen wekken.

Hopelijk heeft deze blog je een beetje wegwijs gemaakt in het kiezen van de geschikte ledlamp voor jouw situatie. Mocht je nog vragen hebben of sta je twijfelend met 2 lampen in je hand en denk je welke led lamp heb ik nodig? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Bel: +31 85 05 18 400 of mail: info@tradim.nl

  • Deel dit berichtt:

Andere blogberichten