Wat is Frogblue? Domotica Gids 2023
Wat is Frogblue? Domotica Gids 2023<

Wat is Frogblue? Domotica Gids 2023

Wat is domotica?

Domotica, ook wel smart home of huisautomatisering genoemd, is het gebruik van technologie om verschillende functies bij jou thuis te besturen en te automatiseren. Denk hierbij aan dingen als verlichting, zonwering, verwarming, airconditioning, alarmsystemen en entertainmentsystemen. Het doel van domotica is om woningen comfortabeler en gebruiksvriendelijker te maken. Domotica-systemen kunnen worden bestuurd via verschillende apparaten, zoals smartphones, tablets, computers, spraakassistenten of met een display aan de muur.

Welke soort domotica systemen zijn er?

Populaire domotica systemen in 2023 zijn systemen via WiFi, Zigbee, Z-Wave, of Bluetooth.

WiFi maakt gebruik van een sternetwerk, terwijl Zigbee, Z-Wave en Bluetooth gebruik maken van een meshnetwerk. Met een meshnetwerk, zijn alle apparaten ‘repeaters’. Ze verbinden met elkaar en wisselen commando’s uit. Op die manier wordt zowel het netwerk, als de reikwijdte, uitgebreid. Onderstaand een afbeelding ter verduidelijking.

Afbeelding van Meshnetwerk vs Sternetwerk van Tweakers

Echter zijn er per systeem wel wat minpunten…

WiFi

Hoog energieverbruik. Een nadeel van WiFi smarthomes is dat het erg veel energie kost. Dit betekent dus ook dat apparaten op batterijen het niet lang volhouden.

Zigbee en Z-Wave

Hub of bridge noodzakelijk. Apparaten zijn niet voorzien van een Zigbee of Z-Wave signaal. Daarom heb je voor dit domotica systeem een hub of bridge nodig.

Bluetooth

Geavanceerdere installatie. De installatie van Bluetooth domotica systemen zijn vaak wat ingewikkelder dan WiFi, Zigbee of Z-Wave.

De nummer 1: Frogblue

Frogblue is een nieuw domotica systeem dat gemaakt is in Duitsland. Frogblue heeft alle pluspunten van de huidige systemen in één oplossing ontwikkeld. Dat betekent dat je:

  • Geen hub of bridge nodig hebt
  • Frogblue dubbel beveiligd is
  • Gebruik maakt van het meshnetwerk via Bluetooth
  • Zeer energiebesparend is
frog achter lichtschakelaar

Frog – zo wordt de groene box genoemd die onzichtbaar in de inbouwdoos achter de lichtschakelaar zit. De frogs reageren op lichtknoppen, schakelaars en raamcontacten. Ze schakelen, dimmen, meten en openen deuren. Via Bluetooth verbinden zij draadloos ‘virtuele kabels’ met andere frogs en wisselen commando’s uit in het hele gebouw. Dat gaat razendsnel. Berichten van andere frogs sturen ze gecodeerd door en vergroten zo de reikwijdte.

a+++ energielabel

Met slechts 0,2 watt zijn de frogs buitengewoon energiebesparend. Bij de kenmerkende 30 frogs komt zo slechts 6 watt bij elkaar. Bedrade systemen met schakelkast hebben daarentegen snel 500 W nodig. Zelfs bij het dimmen wordt energie bespaard, want de frogs worden onder volle belasting niet eens handwarm. Dit verlengt de levensduur. Bedrading die niet meer nodig is, hoeft ook niet geproduceerd te worden.

Bij een televisieavondje volstaat één klik en alle lampen en jaloezieën passen zich aan. Wanneer de woning wordt verlaten, laat een commando de jaloezieën zakken, wordt de verwarming en alle lichten uitgeschakeld en het alarmsysteem geactiveerd. Dit kan via display, smartphone of gewoon door dubbelklikken op de lichtschakelaar worden geactiveerd. Mocht er nog een raam of buitendeur open zijn, dan wordt dit aangegeven.

frogblue display

Met een geïntegreerd alarmsysteem bewaakt het frogblue display het gebouw. Draadloos. Elke deur, ieder raam, elke lichtschakelaar of iedere bewegingsmelder kan alarm slaan. In tijd gefilterd of alleen in bepaalde ruimtes. Een oproep met een gesproken bericht signaleert het alarm en bereikt ook nog de plaatsen waar het internet niet meer werkt vanwege een slechte verbinding. Afstandsbediening en intercom zijn eveneens per telefoon mogelijk.

Alles blijft in huis en alles is gecodeerd. Zonder cloud en internet. Dit is alleen nodig als u het huis vanaf uw smartphone wilt bedienen.

In welke situaties kan je frogblue gebruiken?

Frogblue is te gebruiken voor functies als verlichting, zonwering, verwarming – koeling – ventilatie, alarminstallatie etc. Het Duitse frogblue team timmert goed aan de weg met nieuwe producten. Zo komt er bijvoorbeeld binnenkort een slimme deurbel aan. Meer over de frogblue applicaties lees je hier!

Geïnteresseerd in frogblue?

Ook al warm geworden van frogblue? Tradim geeft een frogblue training voor installateurs. Aanmelden voor de cursus kan hier. (Let op! Plekken zijn beperkt) Frogblue kopen als consument? Neem contact met ons op.

  • Deel dit berichtt:

Andere blogberichten

Tradim® B.V.
  • Aalsbergen 9
  • 6942 SE Didam (NL)
Bedrijfsgegevens
  • KvK: 78081246
  • BTW: NL861258113B01
Website realisatie Pixel Creation