Nieuwe energielabels voor lampen – september 2021
Nieuwe energielabels voor lampen – september 2021<

Nieuwe energielabels voor lampen – september 2021

Sinds 1 september 2021 loopt het energielabel voor lampen van A tot G. Energielabel A staat voor de zuinigste lampen en G voor de minst zuinige. Daarmee wordt bedoeld hoe zuinig een ledlamp, tl-buis of spaarlamp omgaat met energie. Het label geldt voor bijna alle soorten LED-lampen, TL-lampen en spaarlampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn niet of nauwelijks meer te koop. Naast de labelklasse (de letter) kan je ook letten op het energieverbruik per 1000 branduren. Op deze manier kan je verschillende lampen goed met elkaar vergelijken.

Voorheen liep het label van A++ tot en met E. Maar de plusjes zorgde voor veel onduidelijkheid. Het nieuwe label B, C of D is ongeveer te vergelijken met het oude A+ of A++. De meest verkochte LED-lampen met warmwit licht hebben het nieuwe energielabel B, C of D. Dit staat ongeveer gelijk aan A+ of A++ label op het oude energielabel. Op de nieuwe labels staan ook QR-codes, als je die scant, komt je op een website van de EU met meer informatie over de lamp. Daarnaast staat behalve het energielabel staat ook op de verpakking of de lamp dimbaar is!

De verpakking met de oude energie labels kun je nog tot 1 maart 2023 in de (web)winkel tegenkomen tot deze tijd mogen ze namelijk nog verkocht worden. 

Nieuw energie label
  • Deel dit berichtt:

Andere blogberichten