Welke dimmer heb ik nodig? Dimmer keuzehulp 2023 
Welke dimmer heb ik nodig? Dimmer keuzehulp 2023 <

Welke dimmer heb ik nodig? Dimmer keuzehulp 2023 

Met zoveel aanbod op de markt kunnen wij ons voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het is ook niet voor niets dat de vragen: “hoe kies ik een dimmer?; Wat voor dimmer heb ik nodig?  Welke dimmer moet ik hebben?”, de meest gegoogelde vragen zijn over welke dimmer je nodig hebt in jouw huis of bij jouw klant.

Een dimmer aanschaffen is een kleine investering. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsdimmer kun je ervan uit gaan dat deze een flink aantal jaren mee zal gaan. Wij raden daarom altijd aan om te kiezen voor een degelijk en kwalitatief product en wij staan met onze producten hier dan ook voor garant. Er is niets vervelender dan het lastig aansluiten van de dimmer, instabiel of flikkerend licht, onderdelen die kapot gaan etc. Dat is geldverspilling. Vanuit onze ervaring met klanten blijkt goedkoop vaak duurkoop.

Om antwoord te geven op de vraag: Hoe kies ik een dimmer? En te helpen met de juiste keuze te maken hebben wij een dimwijzer gemaakt. In deze blog zullen we de dimwijzer toelichten.


Allereerst maak je een keuze het type dimmer dat je wil hebben. Een muurdimmer, snoerdimmer, vloerdimmer of stekkerdimmer.

Vervolgens is het belangrijk dat je kijkt naar het soort lamp dat je wil gaan bedienen. Welk wattage heeft (hebben) de lamp(en) totaal? Kies op basis daarvan een dimmer die geschikt is om binnen deze range te dimmen.

TIP: om de levensduur van de dimmer te waarborgen is het verstandig om een dimmer tot 80% van zijn maximale vermogen te dimmen.

Omdat er een verschil is tussen gloei-, halogeen- en ledlampen, geven wij bij onze dimmers per type lichtbron aan wat het maximale aan te sluiten vermogen is. 

Dimmers kunnen op verschillende manieren bediend worden. Sommige dimmers kunnen gebruikt worden in combinatie met een wisselschakelaar, ze kunnen vanaf meerdere plekken gedimd worden, ze kunnen via de telefoon bediend worden of zelfs voice gestuurd.

Wisselschakelaar

Om te beginnen met de wisselschakelaar. Een wisselschakelaar is een normale schakelaar waarmee je de lampen vanaf een tweede locatie aan en uit kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan een schakelaar onder- en bovenaan de trap.

Kruisschakelaar

Bij sommige dimmers is het mogelijk dit uit te breiden met kruisschakelaars. Deze schakelaars zijn vergelijkbaar aan de wisselschakelaar maar werken net iets anders zodat deze tussen de dimmer en wisselschakelaar geplaatst kan worden. Hierdoor kan er vanaf meerdere plekken aan- en uitgeschakeld worden.

Dimmen vanaf meerdere plekken

Er zijn ook dimmers waarmee op meerdere plekken de dimstand kan worden veranderd.
Met onze 2498 multicontrol dimmer kan dit door middel van meerdere 2498 dimmers te plaatsen. Hierbij heb je op elk punt de mogelijkheid om zowel te dimmen als de lampen in- en uit te schakelen. De dimmers nemen van elkaar de laatste dimstand over. 
Onze nieuwe puls-dimmer 5001PD kan de lamp vanaf meerdere plekken in de ruimte door middel van puls-schakelaars dimmen. De puls-dimmers kunnen parallel op elkaar worden aangesloten en geven een signaal aan de dimmer. Je plaatst deze dimmer achter de schakelaar zodat je via de schakelaar ook kunt gebruiken om verlichting te dimmen.

Smart dimmers

Indien je geïnteresseerd bent in smart home dimmers of graag een tijdschakeling in wil stellen om de lamp automatisch aan en uit te zetten, zou je kunnen kiezen voor onze smart dimmers. Voor alle communicatieprotocollen (wifi, Bluetooth, Zigbee en Z-Wave) hebben wij een smart dimoplossing, bekijk hier het keuzehulp schema.

De mogelijkheden die Tradim biedt om verlichting te dimmen zijn dus bediening via:
-Dimmer
-Dimmer + Wisselschakelaar
-Dimmer + Wisselschakelaar + eventuele uitbreiding met kruisschakelaars
-Meerdere dimmers verbonden aan elkaar
-Meerdere puls-schakelaars die een dimmer aansturen
-App + spraakbediening (dit is mogelijk met alle smart dimmers)

Hopelijk ben je hierdoor wat (dim)wijzer geworden!

Voor meer vragen kun je ons altijd bellen of mailen. We helpen je graag.

  • Deel dit bericht:

Andere blogberichten