Hoe bouw ik een dimmer in de muur?
Hoe bouw ik een dimmer in de muur?<

Hoe bouw ik een dimmer in de muur?

Hoe bouw ik nou een dimmer in de muur? In deze blog leggen we graag uit hoe je dit in enkele stappen kunt doen. Doe-het-zelf met Tradim!

❗Voordat je begint met het inbouwen van een dimmer is het belangrijk dat de spanning uit staat. Doe dit door de betreffende schakelaar (installatieautomaat) in de meterkast uit te zetten.

Vervang je de oude dimmer? Lees hierna verder. Is dat niet het geval dan kun je de onderstaande stappen overslaan en naar het tweede kopje hieronder gaan.

Demonteer de oude muurdimmer

Ben je sinds kort overgestapt naar ledverlichting? Dan kan het zijn dat je huidige dimmer niet meer correct werkt. Bromt of zoemt jouw dimmer? Wij leggen hier uit hoe dat komt. Je zult de dimmer dan moeten vervangen door een dimmer die geschikt is voor led. Om een nieuwe dimmer in de muur te bouwen is het noodzakelijk om de oude dimmer te demonteren. Volg onderstaande stappen voor het demonteren van een oude dimmer.

1) De knop van het schakelmateriaal kun je er af halen door deze in een rechte beweging van de muur af te trekken. De knop kan aardig vast zitten, hier kan dus een redelijke kracht voor nodig om die er af te krijgen.
2) Draai vervolgens de moer los. Deze zit meestal hand-vast. Eventueel kun je een combinatietang gebruiken om deze los te draaien.
3) Zitten er nog andere dimmers, schakelaars of stopcontacten naast? Verwijder daar dan ook het  afdekmateriaal en het afdekraam van.
4) Draai de 2 schroeven aan de zijkanten van de dimmer een stukje los (3 mm is ruim voldoende).
5) Door nu de dimmer lichtelijk te draaien vallen de schroeven door het frontplaatje en kun je de dimmer uit de muur halen.

Hoe bouw ik een dimmer in de muur: stap 5, draai de dimmer lichtelijk

6) Demonteer de draden door (afhankelijk van de dimmer) de schroefjes los te draaien of de klem in te drukken met een platte schroevendraaier.

Hoe bouw ik een nieuwe dimmer in de muur

In de volgende stappen wordt uitgelegd hoe je een dimmer in de muur inbouwt.

1) Monteer de draden aan de dimmer conform de gebruikershandleiding.

2) Vervolgens kun je nu de dimmer in de muur plaatsen en met de 2 schroeven vastdraaien.

Hoe bouw ik een dimmer in de muur: stap 2, draai de schroeven vast

3) Je kunt nu de spanning in de meterkast weer aanzetten en de werking van de dimmer testen. Let er op dat er nu spanning op de schroefjes van de aansluitklemmen staat.

4) Controleer in de handleiding of de dimmer ingesteld moet worden voordat je het schakelmateriaal monteert.

5) Vervolgens kun je het schakelmateriaal plaatsen: Raampje, inlegplaatje en de dimmerknop. Zorg ervoor dat het moertje het inlegplaatje aan de dimmer goed vastklemt.

De dimmer is nu klaar voor gebruik!

Wist je dat wij ook een YouTube kanaal hebben waar wij stap voor stap laten zien hoe je jouw dimmer kunt aansluiten? Check of het artikelnummer van jouw dimmer ertussen staat.

  • Deel dit berichtt:

Andere blogberichten